Blog

Povijest lova

povijest lova

Početci

Povijest lova počinje kad su prvi ljudi koji su živjeli nomadskim načinom života i uveli meso u svoju prehranu prije otprilike 3 milijuna godina. Najprije su jeli nedavno preminule životinje te ličinke i kukce pronađene na strvini. Kasnije, kada su počeli tražiti plijen, osmislili su tehnike lova koristeći rudimentarno oružje i strategije.

Poljoprivreda se pojavila u doba neolitika, a stočarstvo je gurnulo lov u sporednu ulogu. To je postalo dio obrambene prakse čiji je cilj zaštititi usjeve farmera od životinja koje bi ih uništile. Međutim, lov iz nužde i danas postoji među nekim plemenima u, primjerice, južnoj Africi, Tajlandu ili Indoneziji. U tim područjima lov nadoknađuje nedostatak hrane kada su uvjeti za poljoprivredu teški.

Lov se kao privilegija prvi put pojavio u antici. Dok su usjevi i stočarstvo pokrivali osnovne prehrambene potrebe ljudi, lov je nudio širi izbor mesa privilegiranim klasama. To je također imalo simbolički i društveni značaj: elite nadležne za vojsku mogle su demonstrirati i dokazati svoje ratničke sposobnosti kroz lov.

Srednji vijek

Praksa lova postala je kodificirana tijekom srednjeg vijeka. Biti pozvan u lov s kraljem bila je jedna od velikih časti dvora. U Europi su osmišljeni zakoni koji reguliraju lov na kraljevskom teritoriju. U tom su razdoblju planiranje šuma i povlastice koje su se davale za njihovo korištenje doveli do razmnožavanja životinja koje su bile štetne za usjeve seljaka. Lov je stoga imao cilj eliminirati takve životinje radi zaštite nasada.

Pod vladavinom Franje I. tijekom renesanse u Francuskoj, lov sa psima postao je izbor stila života. Banketi nakon lova bili su prilika za pokazivanje društvenih odnosa na sudu. Primjer za to bilo je spremanje odabranih komada za počasne goste, čime je istaknuta hrabrost lovca i kuhara. U tom razdoblju lov je postao privilegija plemstva, a pravo na bavljenje njime izravno je vezano uz pravo na vlasništvo nad zemljom. Krivolov, koji se do tada relativno dobro tolerirao, sada je strogo kažnjen, a neplemenitima je formalno zabranjen lov. Prema kraljevskoj uredbi koja je stupila na snagu u ožujku 1515., na lov se zapravo gledalo kao na gubljenje vremena koje bi trebalo potrošiti na obradu zemlje.

Revolucija je ukinula tu povlasticu, a demokratizacija te prakse dovela je do vala rasprostranjenog lova koji je oštetio šumski ekosustav i uzrokovao izumiranje nekih vrsta u određenim područjima. Kako bi se očuvao divlji svijet, pod Napoleonom I. uvedene su dozvole, postavljajući ograničenja kada i gdje se lov može odvijati. Međutim, u 19. stoljeću ova je dozvola stajala poljoprivrednog radnika u visini jedne mjesečne plaće, pa je lov ponovno postao privilegija dobrostojećih klasa. Ova situacija poticala je krivolov, bilo za hranu ili za prodaju robe dobivene od životinja, poput krzna.

Današnjica

U današnje vrijeme lov je strogo reguliran. Da bi dobio dozvolu, podnositelj zahtjeva mora položiti ispit i slijediti druge zakone poput onih koji se odnose na vatreno oružje. Lov je uglavnom postao aktivnost u slobodno vrijeme namijenjena reguliranju populacije divljači.

 

Pogledaj našu ponudu lovačkog asortimana: TRGOVINA  | Prati nas na Facebook-u: @armeriasolin