Blog

Lov na divlje svinje

Lov na divlje svinje

Lov na divlje svinje je uzbudljivo iskustvo i mnogim je lovcima ovo omiljena vrsta lova, s potencijalom za puno akcije i trenutaka koji oduzimaju dah.

Tradicija koja seže tisućama godina unatrag

Povijest divljih svinja seže više od 11 000 godina. Švedska, Norveška i Danska imaju divlje svinje još od kamenog doba. Izumrli su, ali su vraćeni na farme divljih svinja. Bjegovi s ovih farmi 1970-ih i 1980-ih doveli su do brzog porasta stanovništva, uglavnom na jugu Švedske. Danas Švedska ima najveću populaciju u Skandinaviji. Divlja svinja ima u većini europskih zemalja s posebno velikom populacijom u Njemačkoj i Francuskoj. Divlje svinje ima i na sjeveru Afrike, u cijeloj Aziji i u Japanu.

U današnje vrijeme, zbog sve veće populacije divljih svinja, ne samo da je popularno nego je potrebno ograničiti posljedice po čovjeka i prirodu.

Divlje svinje i ljudi

S dobrim razlogom mnogi se ljudi boje divljih svinja. Divlja svinja može težiti i do 100 kg, ali se zna da neki mužjaci dosežu i preko 200 kg. Njihove kljove u kombinaciji s velikom brzinom do cca 50 km/h čine ih  opasnima sa sposobnošću da naprave mnogo štete.

Pogled na vepra koji trči punom brzinom prema vama je iskustvo koje povećava adrenalin za većinu ljudi. Međutim, općenito divlje svinje nisu opasne. Umjesto toga, oni su sramežljiva stvorenja koja se inače drže podalje od ljudi.

Situacija je drugačija kada se osjećaju ugroženo na primjer tijekom lova ili kada krmača štiti svoje nezime.

Kontrola populacije divljih svinja

Upravljanje populacijom divljih svinja putem tjeranog lova je bitno. Lov na divlje svinje je suradnja između lovaca i poljoprivrednika i pravi se važan napor da se izbjegnu veliki problemi. Činjenica je da sadašnja razina rekreacijskog lova nije dovoljna da ograniči rast populacije divljih svinja.

Relativni utjecaj lova na smrtnost divljih svinja se smanjio i trenutno nije dovoljan da spriječi širenje populacije sa sve većim negativnim utjecajima na poljoprivredu i materijalnom imovinom.

 

Cijelu ponudu pogledajte ovdje.                                                   Prati nas na Facebook-u: @armeriasolin